De meelzolder

Vanaf de belt komt u op de eerste verdieping, de meelzolder. Hier vangt de molenaar het tarwe- of roggemeel op dat tijdens het malen via de meelpijp in de maalbak komt. Via een systeem van hefbomen kan de molenaar de maalstenen bijstellen zodat het meel grover of fijner gemalen wordt. Hier bevindt zich ook het molenwinkeltje, waar u diverse mixen kunt kopen. Aan het plafond van de meelzolder is de elektrische aandrijfmotor bevestigd die elders in de molen enkele apparaten aandrijft.

Meelpijp en maalbak

2_Meelzolder-Meelbak-1
Het meel dat tijdens het malen op de steenzolder wordt geproduceerd gaat via de meelpijp naar de maalbak beneden, waar het door de molenaar wordt opgevangen. Dit meel is volkorenmeel, en bevat nog alle bestanddelen die later, bij het builen, worden gescheiden. Overigens is de term "volkorenmeel" enigszins dubbel, omdat meel per definitie volkoren is: "alles zit er nog in..".

De Lichtstok

Met de lichtstok, die molenaar Rens hier bedient, kan de molenaar de afstand van de twee maalstenen tot elkaar veranderen. Dit is van belang als de wind, en dus de draaisnelheid van de maalsteen, verandert. Ook heeft de molenaar door middel van de lichtstok, en daarmee dus de afstand van de stenen, invloed op de grofheid van het meel.

Het winkeltje

In het winkeltje van de molen kunt u diverse mixen en meelproducten kopen. Beroemd tot ver over de grens is het Sevink Basis Pannenkoek Meel. Deze pannenkoekmix, waarvan het recept door generaties van Sevink molenaars is doorgegeven, is basis van de overheerlijke pannenkoeken van het Sevink Pannenkoekrestaurant. Die kunt u met deze mix nu ook zelf maken! Naast deze mix kunt u in het molenwinkeltje nog andere mixen kopen. Klik op de link voor meer informatie.

Elektrische motor

Aan het plafond van de meelzolder is de elektrische motor bevestigd die via aandrijfriemen de apparatuur op de steenzolder aandrijft. Nadat er in 1925 definitief werd gestopt met het malen met windkracht werd een petroleummotor gebruikt om de maalsteen aan te driven. Later werd de elektrische motor op de afbeelding nog een tijdlang gebruikt om te malen.